Rozwiąż równanie
Gambuła: 9z4+5z2+1=0
Będę wdzięczny za pomoc
4 lis 17:21
Blee:
z2 = t
9t2 + 5t + 1 = 0
rozwiązujesz
4 lis 17:22
jc:
9z4+5z2+1=(3z2+1)2−z2=(3z2−z+1)(3z2+z+1)
i rozwiązujesz 2 równania kwadratowe.
4 lis 17:24
Gambuła: No tylko karde wychodzi mi ze zmiennej t=Z2, że t1= (−5+i*√11)/18 oraz t2=(−5−i*√11)/18.
Czyli Z ma 4 rozwiązania:
Z1= −√(−5+i*√11)/18 , Z2= √(−5+i*√11)/18 oraz Z3=√(−5−i*√11)/18 , Z4 =
−√(−5−i*√11)/18
I to jest wynik poprawny? :c
4 lis 17:33
jc: Ile punktów spodziewasz się za takie rozwiązanie?
1 na 5 za dobre chęci?
4 lis 17:37
Mila:
Gambuła, przecież możesz sprawdzić w wolframie, czy to dobre rozwiązanie.
4 lis 18:33
jc: Gambuła nie zauważył mojej wskazówki ...
4 lis 18:36