granica jednostrona
anna: oblicz granice jednostronna funkcji f w punkcie x0 i na tej podstawie ustal, czy istnieje lim
x−−>x0 f(x)
a nastepnie naszkisuj wykres funkcji f, jeśli
| | 4−x2 | |
f(x) = |
| , x0 = − 2 |
| | |2+x| | |
4 lis 16:50
Jerzy:
Prawo czy lewostronną?
4 lis 16:58
anna: granice jednostronne*** czyli oby dwie
4 lis 16:59
Jerzy:
Ano właśnie..... ustalaj znak mianownika.
4 lis 17:00
anna: sytuacja wyglada tak ze to jest zadanie z zeszytu i nie rozumiem dokladniej tego ze
| (2−x)(2+x | |
| gdy x>−2 to bedzie wychodzic 2−x gdy x>−2 czylu 2+2=4 |
| 2+x | |
ale mam problem z tym drugą bo mam zapisane
| | (2−x)(2+x | |
|
| gdy x>−2 to dalej mam to zapisane jako −2+x gdy x<−2 czyli −2+(−2) = 4 i nie |
| | 2+x | |
rozumiem zbytnio dlaczego tam jest −2+x
4 lis 17:06
anna: pomozesz jerzy ?
4 lis 17:07
anna: tam powinno byc −2+(−2)= −4
4 lis 17:07
4 lis 17:11
4 lis 17:20