matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
roto11:
Oblicz:
4
√
−i
3
√
i
√
21
−8
7
√
−i+1
4 lis 16:37
Blee:
no to liczysz ... w czym problem
4 lis 16:39
roto11:
Jak liczyc pierwiastek z i ? Albo ogolniej pierwiastki roznego stopnia z i
4 lis 16:46
Mila:
z=
4
√
−i
v=−i |v|=1
3π
α=
2
α+2kπ
α+2kπ
z
k
=
4
√
|v|
*(cos
+i sin
), k∊{0,1,2,3}
4
4
3π
2
3π
2
3π
3π
z
0
=1*(cos
+i sin
)=cos
+i sin
)=
4
4
8
8
√
2−
√
2
√
2+
√
2
=
+i
2
2
3π
+2π
2
3π
+2π
2
z
1
=(cos
+i sin
)=
4
4
7π
7π
=cos
+i sin
=...
8
8
licz dalej sam
4 lis 20:41