rownanie
marianno: z
6− (1+i)z
3−2+2i=0
jak rozwiazac takie rownanie
4 lis 16:10
Blee:
t = z3
i masz zwykły wielomian stopnia drugiego
4 lis 16:11
marianno: tylko ze delta okropna
4 lis 16:20
marianno: z=pierw 3 stopnia z "i−1" lub z=pierw 3 stopnia "2"
wystarczy takie rozwiazanie
4 lis 16:33
konrad: nie wiem czy to są w ogóle dobre rozwiązania, ale na pewno nie są wszystkie
4 lis 16:35
Adamm:
pierwiastki stopnia 3 są 3
z3 = i−1, z3 = 2
takie teraz masz równania
4 lis 16:36
Blee:
t
2 − (1+i)t − 2(1−i) = 0
Δ = (1+i)
2 + 8(1−i) = 2i + 8 − 8i = 8 − 6i = 9 − 2*3*i + (−1) = (3 − i)
2
to jest ta "okropna" delta
4 lis 16:38