Granica
Confusedgurl: | | 2 | |
Gdy x zmierza do +nieskończoności (1 + |
| )x2 |
| | x2 | |
4 lis 16:03
4 lis 16:07
konrad:
| | 2 | | 2 | |
limx→∞(1+ |
| )x2=limx→∞((1+ |
| )x2/2)2=... |
| | x2 | | x2 | |
4 lis 16:08
Confusedgurl: Czyli jakoś 7,39?
4 lis 16:21
konrad: no, w przybliżeniu mniej więcej tyle
4 lis 16:22
Confusedgurl: A jest jakiś sposób? W sensie, skąd to się wzięło? ;−;
4 lis 16:24
Leszek: Ogolny wzor : lim ( 1 + an ) 1/an = e , dla n→ ∞ , gdy lim an = 0 dla n→∞
4 lis 16:28
Confusedgurl: A wrzucisz może jakiegoś linka z tymi wzorami? Sama uczę się rozszerzenia i tak ciężko mi to
idzie :'(
4 lis 16:29
Adamm:
to takie granice są teraz na maturze?
4 lis 16:30
Leszek: Popatrz np.wikipedia .lub podrecznik np.Krysicki i Wlodarski i.t.p
4 lis 16:32
Confusedgurl: Mam jeszcze jeden problem, jak poradzić sobie z granicą tutaj
Lim do +nieskończoności (1−3/x) do potęgi (2x−1)
4 lis 17:09
Leszek: Czyli lim ( 1 − 3/x) (2x−1) = lim ( 1 + ( −3/x))2x * ( 1 +(−3/x))−1
lim ( 1+ (−3/x))−1 = 1 , dla x →∞
Oblicz lim ( 1 +(−3/x))(2x) = ......
4 lis 18:05
the foxi:
granic z liczbą e nie ma na maturze, spokojnie
4 lis 18:14