Treść
Ann: W pewnej korporacji taksowkowej cenę kursu oblicza się według zasady, pierwszy kilometr trasy
kosztuje 7 zł a każdy następny rozpoczęty kilometr 2zl30gr
Funkcja f opisuje wyrażony w złotych koszt kursu w tej korporacji w zależności od liczby
przejechanych kilometrów. Wartość funkcji f dla argumentu 3,7 jest równa?
A. 13,9
B. 11,6
C. 10,7
D. 13
4 lis 15:33
Inka: Odp .B)
jest do przejechania 3,7km
1km −7 zl zostalo 2,7 km
2km*2,30= 4,60
tylko liczymy 2 km bo trzeci nie zostal rozpoczety 7+4,6= 11,60
4 lis 15:45
PW:
f(x)=7+2,3([x−1]+1),
gdzie [x] oznacza "całość liczby x", entier.
Odp. A,
4 lis 15:46
Inka: Przychylam sie do rozwiazania PW gdyz korporacja nie pozwolilaby sobie na straty .
no chyba promocja z chwila wejscia na rynek
4 lis 18:23