Podaj Re z, Im z, moduł, z sprzężone
Adam: Podaj Re z, Im z, moduł, z sprzężone
4 lis 15:28
Blee:
no to dajesz
4 lis 15:30
the foxi:
w czym problem? najpierw podnieś (1+2i) do trzeciej potęgi (nawet zwykłym wzorem skróconego
| | 1 | |
mnożenia), potem oblicz, ile to jest |
| (pomnóż przez sprzężenie mianownika licznik i |
| | 2+i | |
| | 2−i | |
mianownik, czyli przez |
| ) i odczytaj, co stoi przy i (definicja Im(z)) |
| | 2−i | |
4 lis 15:31
Adam: | | −1−7i | | 7 | |
W takim razie Im( |
| )=− |
| (i?) |
| | 3 | | 3 | |
4 lis 15:39
Adam: To nie to zadanie ^
4 lis 15:40
the foxi:
tak
4 lis 15:40
Adam: Czyli jak liczę im (z) to wynik jest liczbą urojoną
4 lis 15:41
the foxi:
nie, Im(z) jest zawsze liczbą rzeczywistą
każdą liczbę zespoloną można zapisać w postaci z=a+bi, gdzie a,b∊ℛ, Re(z)=a oraz Im(z)=b
| | 1 | |
najpierw do postaci a+bi sprowadź |
| (podałem Ci sposób) |
| | 2+i | |
4 lis 15:45