Postać tryg. liczby zespolonej
Filip: Jest ktoś w stanie przekształcić to do postaci trygonometrycznej?
z = 1 + cos (π3)+ i*sin(π3)
4 lis 14:52
ICSP: 1 + cosα + isinα = 2cos(α/2) [ cos(α/2) + isin(α/2) ]
4 lis 14:53
Leszek: Najpierw mozna sprowadzic do postaci algebraicznej
z= 1 + 0,5 + i √3/2 = 3/2 + i √3/2
| z | = √3
Dokoncz ! !
4 lis 14:57
Filip: Nie wiem czemu wczesniej na to nie wpadlem... Dzięki Leszek!
4 lis 15:05
Leszek: Wzor podany przez kolege @ICSP jest poprawny , ale wymaga uzasadnienia , na koloqium
nie bedzie tak rozwiazane zadanie na podstawie gotowego wzoru uwzglednione ! !
Sam sie o tym przekonalem ! !
4 lis 15:08
jc: Ładny wzór, łatwy do uzasadnienia.
Proste uogólnienie
| | a−b | | a+b | | a+b | |
(cos a + i sin a) + (cos b + i sin b) = 2cos |
| (cos |
| + i sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 lis 15:26