Ile należy ulokować na rachunku bankowym aby co roku przez 5llat móc wypłacać po
zined: Ile należy ulokować na rachunku bankowym aby co roku przez 5llat móc wypłacać po 5tyś zł,
jeżeli roczna stopa procentowa wynosi 7%
Blee:
Rozumiem, że:
1) kapitalizacja roczna
2) podatek Belki 'olewamy'


robimy to 'od tyłu'
5000 = C
4*1.07 −> 4672,90
4672,90 + 5000 = C
3*1.07 −> 9040,09
9040,09 + 5000 = C
2*1.07 −> 13121,58
13121,58 + 5000 = C
1*1.07 −> 19390.09
19390,09 + 5000 = C
0*10.7 −> 22794,48 (taką kwotę)