Liczby zespolone - pierwiastki
Michał: Hej!

staram się obliczyć takie cudo tylko nie wiem czy dobrze to robię, nie ma odpowiedzi...
więc nie mam jak sprawdzić... Mógłby ktoś zweryfikować?
4√√3i−1=z
|Z|=2
| | | | | | π | | π | |
ω0=4√2 (cos |
| +i sin |
| =4√2(cos |
| +i sin |
| = |
| | 4 | | 4 | | 6 | | 6 | |
| | √3 | | 1 | | 2π | | 2π | | √3 | | 1 | |
ω1=4√2* |
| + |
| 4√2i ( cos |
| +isin |
| =4√2* |
| i− |
| 4√2 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
Reszta analogicznie

Pytam bo to moje pierwsze zadanka z wyliczania wartości liczby zespolonych pod pierwiastkiem =)
nowe doświadczenie

PS. Dzięki za wszelaki czas i pomoc!
4 lis 14:10
Leszek: Czy tam jest podwojny pierwiastek , czy tylko 4√3i − 1 ? ?
4 lis 14:53
jc: z4=−1 + √3
moduł = 2, argument = 120o
120/4=30
Rozwiązania = ±2−3/4 (√3+i), ±2−3/4 (−1+i √3)
A teraz porównuj.
Proponuję rozwiązać takie równanie: z4=−7+25i.
4 lis 14:54
jc: W pierwszej linii miało być z4=−1+ i√3 (zgubiłem i).
4 lis 14:55
Michał: Tam jest
4√(sqrt(3)i−1)
@jc nooo w sumie to

ty chyba tą dwókę wyciągasz przed nawias i pojawia CI się tam 2
3 noo
ale jak na to patrzę to ja chyba nie wiem jak ty to robisz

z
4 bym zrobił
4√−7+25i
moduł 49+625
√674 noooo i w sumie taki dziki trochę ten moduł...
4 lis 17:10
jc: Źle przepisałem, miało być z4=−7+24i.
4 lis 17:17
jc: Teraz moduł jest zupełnie przyzwoity.
4 lis 17:18
Michał: |Z|=25
no dobra ale jest problem z odczytaniem argumentu dla mnie, ja zawsze sobie brałem
| | 24 | |
sin x= |
| albo cos i odczytywałem z tego ładny kąt jak się nie da  to zostawiam bo nie |
| | 25 | |
mam dokładnych tablic do odczytw\ywania wartości kątów
4 lis 17:22
Michał: Czyli ja teoretycznie jestem w stanie odczytać 0 − 30 − 45− 60 − 90 typowo wykute wartości na
pamięć
4 lis 17:23
jc: Wielokrotności 30 i 45 widać. Nic nie trzeba wkuwać. 30 kojarzy się trójkątem równobocznym,
a 45 z kwadratem przedzielonym przekątną.
4 lis 17:27
Michał: No dobra to weźmy tego sinusa na tapetę
sin δ = 24/25
No to ja jadąc z tego co umiem wiem ze
sinδ=24/25
| | (π/6)*(24/25) | |
to |
| = wartość kąta poszukiwanego chyba... no ale jak wiem z poprzedniej |
| | 1/2 | |
dyskusji to jest niedokładne MIla stosowałą te arctg ale do nich jeszcze nie doszedłem...
4 lis 17:33
jc: Poszukaj wzoru na tangens (sinus lub kosinus) połówkowego kąta. Dwa razy zastosujesz
i będziesz miał.
4 lis 17:35
Michał: Ty znowu mowisz o wielkrotności ale ja jej nie widzę (wiesz trochę wiedzy mi niestety brakuje,
a przede wszystkim za mało zadań robię... nie mam zmysłu matematycznego nie widzę dużo rzeczy

)
4 lis 17:36
Michał: tg = −25/7
30
o=
√3/3
45
o=1
60
o=
√3
https://www.matematyka.pl/2514.htm <−−tutaj jest jak korzystać z wzoru na kąty połówkowe
ale wybacz w swojej głupocie nie wiem do końca jak mam to połączyć
4 lis 17:41