funckja
konrad:
Mam takie coś:
ω(πn)=kπ
Czy da się z tego wyznaczyć ogólny wzór funkcji ω(x) ?
4 lis 13:07
daras: nie ma iksa = nie ma funkcji
4 lis 13:34
konrad: Udam, że tego nie przeczytałem

π
n to jest konkretny argument, a kπ, to wartość funkcji dla tego argumentu.
Uzupełniając jeszcze, n∊ℕ i k∊ℤ.
4 lis 13:45
daras: a więc to ciąg
4 lis 13:46
daras: albo "funkcja" na dyskretnych wartościach
4 lis 13:47
konrad: Właściwie to coś mi się udało już wymyślić, tylko nie wiem ile ma to sensu.
Mianowicie
ω(x)=xk/(logπx)
4 lis 13:55
konrad: czekaj, nie tak...
4 lis 13:55
konrad: ω(x)=k * x1/logπx
4 lis 13:56
daras: udam, ze tego nie przeczytałem
4 lis 13:57
konrad: xD
4 lis 14:05
konrad: tzn. którego?
4 lis 14:05
Jerzy: Jest dobrze.
4 lis 14:06