liczby pierwsze
kasia: Dla jakich liczb naturalnych n liczba
a) n4 + 4
b) n4 + n2 + 1
jest liczba pierwsza?
Mam problem, bo nie udaje mi sie rozłożyć tego na żaden iloczyn.
4 lis 11:23
Bleee:
Kasiu... Gdybyś mogła rozłożyć na iloczyn to w jaki sposób mogłoby to przedstawiać liczbę
Pierwsza?
4 lis 11:25
ICSP: n4 + 4 = n4 + 4n2 + 4 − 4n2 = ...
n4 + n2 + 1 = n4 + 2n2 + 1 − n2 = ...
4 lis 11:28
ICSP: Ogólnym sposobem rozkładania takich wielomianów na czynniki jest Metoda Ferrariego.
4 lis 11:29
kasia: Juz tłumacze o co mi chodzi.
Np. 27n3−8 = (3n−2)(9n2+6n+4), wiec liczba będzie pierwsza gdy 3n−2=1, bo drugi nawias >1. n
naturalne.
Do tej pory w ten sposób robilam te zadania
4 lis 11:36
kasia: ICSP obawiam się, ze nie znam tej metody, jednak dziękuje za podpowiedz
4 lis 11:39
Krzysiu: n4+4=(n2+2n+2)(n2−2n+2)
4 lis 14:06