k-kombinacje z powtórzeniami
Dede: ,,Znajdź wzajemnie jednoznaczną odpowiedniość pomiędzy k−kombinacjami z powtórzeniami ze zbioru
A oraz podziałami k nierozróżnialnych obiektów na kategorie etykietowane elementami A".
Pomysły?...
4 lis 11:21
Dede: Żadnych pomysłów?...
4 lis 12:47
Dede: Nic?...
4 lis 16:54
jc: Znów kategorie. Już kiedyś pytałem, co to kategoria, ale nie otrzymałem odpowiedzi.
Spytam ponownie, co to jest kategoria?
Jeśli chodzi o kombinacje z powtórzeniami, to w książce z 1986 autorzy napisali,
że dawniej używano takich określeń. Czyżby tekst zadania pochodziła sprzed 1980 roku?
Blisko 40 lat.
4 lis 17:15
Tello: Nie wiem. Na pewno, tak jak Tobie, określenie definicji na podstawie materiałów dostępnych w
Internecie sprawia mi kłopot.
4 lis 17:27
PW: jc, kiedyś od pani piszącej pracę magisterską z pedagogiki usiłowałem dowiedzieć się co to
jest "kafeteria".
Pracę napisala, ale do końca nie odpowiedziała.
Poszukałem w internecie i znalazłem taką oto "definicję":
Decydując się na ankietę zawierającą pytania zamknięte lub półotwarte powinniśmy wiedzieć czym
jest kafeteria. W uproszczeniu, to po prostu lista możliwych odpowiedzi, jakich respondent
może udzielić na zadane pytanie.
Rodzaj kafeterii możesz dobrać do swoich indywidualnych potrzeb. Ze względu na możliwość
zaznaczenia jedynie jednej lub wielu odpowiedzi dzielimy je na dysjunktywne (pytania
jednokrotnego wyboru) oraz koniunktywne, gdzie istnieje możliwość zaznaczenia kilku opcji.
Śłiczne, nieprawda?
4 lis 17:28
jc: Tak, patrzyłem, co to kategorie. Pojęcie wymyślone przez Arystotelesa, o ile dobrze pamiętam.
Mamy chyba 9 kategorii, ale to chyba ma niewiele wspólnego z zadaniem.
Dlatego pytam.
4 lis 17:29
jc: PW, ślicznie dziękuję

Kafeteria ? sklep z kawą dla odróżnienia od kawiarni.
4 lis 17:32
Dede: Spostrzeżenia dotyczące początkowego pytania?
4 lis 17:44
jc: Napisz to nie używając słowa kategoria i kombinacja. Może wszystko stanie się jasne.
4 lis 18:15
Pytający:
Jc, z tą kategorią to trochę tak, jakbyś przy treści mówiącej o rozdzielaniu skarpet do
szuflad spytał "a co to jest szuflada?". Tu tak samo chodzi o pojemnik/wór/kontener do którego
coś wrzucasz, w ten sposób kategoryzujesz. Definicji matematycznej raczej nie znajdziesz
(podobnie jak szuflady). Może taka definicja jest nieco zbliżona:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria_systematyczna
Jednak tam kategorie zdaje się mogą mieć podkategorie (rząd → rodzaj → gatunek), a w
powyższym zadaniu intuicja mi podpowiada, że chodzi o przypisywanie obiektów każdy do jednej
kategorii, gdzie te kategorie są rozłączne. Raz kategorię można utożsamiać z wyrazem ciągu,
raz z elementem zbioru, innym razem ze zmienną w równaniu. Pojęcie nieścisłe, intuicyjne i
definicji bym nie szukał.
Co do zadania, właśnie nie do końca wiadomo, czegóż oczekują...
Może tak, niech:
|A|=n
a
i // i−ty element zbioru A, 1≤i≤n (przyporządkowanie indeksów do elementów dowolne)
P // podział k nierozróżnialnych obiektów na kategorie etykietowane elementami A
x
i≥0 // liczność kategorii etykietowanej elementem a
i w podziale P, 1≤i≤n
Wtedy oczywiście ∑
i=1nx
i=k.
Rozpatrzmy zatem taki multizbiór M o elementach z A, że krotność elementu a
i jest równa x
i.
Ów multizbiór jest k−kombinacją z powtórzeniami ze zbioru A (i odpowiada on jednoznacznie
podziałowi P, acz nie wiem, czy to tu pokazałem..., w drugą stronę podobnie, więc to wzajemna
jednoznaczność).
Czy tyle wystarczy − pojęcia nie mam. Zawsze miałem trudności z udowadnianiem oczywistości.
4 lis 18:24
jc: Co to k−kombinacje z powtórzeniami ze zbioru A
Co to podział k nierozróżnialnych obiektów na kategorie etykietowane elementami A,
Czy czasem jedno i drugie to nie są funkcje ze zbioru k elementowego w zbiór A?
4 lis 18:32
Pytający:
1. k−kombinacja z powtórzeniami ze zbioru A to k−elementowy multizbiór złożony z elementów ze
zbioru A
2. Jeśli |A|=n, to można by to utożsamić z podziałem liczby k na sumę n całkowitych,
nieujemnych składników z uwzględnieniem kolejności tychże składników. Wtedy każdy taki
składnik odpowiada jakiejś kategorii.
3. Jak już to raczej funkcje f: A→{y∊ℤ: 0≤y≤k} takie, że ∑
a∊Af(a)=k.
Chyba już widać, że niejedno podejście można zastosować (acz punkty 2 i 3 to praktycznie to
samo).
4 lis 18:48
jc: Pytający, czy mógłbyś zwykłym językiem powiedzieć, co to są te kombinacje?
4 lis 18:55
jc: A={a,b,c,d}
k=5
czy (a,a,b,a,c) to jest 5−kombinacja ze zbioru A?
4 lis 18:57
Pytający:
Nie jest, bo w (a,a,b,a,c) kolejność jest istotna.
{a,a,b,a,c}, tylko to jest multizbiór, nie zbiór (kolejność elementów nieistotna, ale w
odróżnieniu od zbioru dochodzi krotność elementów)
https://en.wikipedia.org/wiki/Multiset
4 lis 19:04
jc: Czyli tak, jak napisałeś w punkcie 3.
Czy z tymi obiektami, to tak jak w zadaniu o malowaniu k nierozróżnialnych
elementów kolorami ze zbioru A. Wczoraj było o tym zadanie na forum.
Jeśli tak, to nie ma czego dowodzić.
Każdemu kolorowi przypisujemy liczbę elementów tego koloru.
Suma ma być równa k.
−−−
A wystarczyło użyć prostego języka ...
4 lis 19:17
Pytający:
Sęk w tym, że prostota nie dla każdego jest jednakowo zdefiniowana.
Swoją drogą... czym jest kolor (czy też malowanie kolorem)? Jak dla mnie pytanie analogiczne do
tego dotyczącego kategorii. I tu też nie oczekiwałbym ścisłej definicji.
4 lis 19:24
jc: Kategoria nie jest jednak pojęciem z języka potocznego, a obawiam się, że w matematyce
może mieć inne znaczenie.
Kombinacje wyszły z mody (w żadnej z posiadanych przeze mnie 4 książek z kombinatoryki
określeń tych nie ma).
A kolory? Cóż występują w wielu twierdzeniach (bez trudu domyślamy się o co chodzi).
4 lis 20:08