Kombinatoryka
Tello: Hej, wytłumaczylibyście mi rozwiązanie?
,,Oblicz, na ile sposobów można przedstawić liczbę naturalną n w postaci sumy k dodatnich liczb
naturalnych, jeśli
rozróżniamy kolejność składników".
Powinienem skorzystać ze wzoru:
Rozwiązanie:
10=a
1+a
2+a
3
n=7
r=3
n−k obiekty
k kategorie
Nie rozumiem wniosku z n−k.
Ponadto w zeszycie znalazłem 4 wersje powyższego wzoru:
Po przeczytaniu analizy kombinatorycznej uznałem, że rozumiem (podział kresek i kółek).
Gubię się w:
4 lis 11:14
Dede: Proszę o pomoc... Żadnych pomysłów?
4 lis 12:47
Tello: Nic?...
4 lis 16:53
PW: Tworzysz jakiś chaos myśłowy. Masz rozwiązać równanie
x
1+x
2+x
3=10,
przy czym rozwiązania mają być dodatnimi liczbami naturalnymi.
Wzór określający liczbę rozwiązań ma postać
Uzasadnienie tego wzoru jest proste: w sumie
1+1+1+1+1+1+1+1+1+1 = 10
mamy 10−1=9 znaków "+". dwa z nich zamieniamy ma ",", np.
1+1+1, 1+1+1+1, 1+1+1 = 10
w wyniku czego otrzymujemy jedno z rozwiązań:
(3, 4, 3).
| | | |
Ponieważ 2 miejsca na przecinki możemy wybrac na | sposobów, liczba rozwiązań wyraża się |
| | |
wzorem (1).
Gubisz się, bo chcesz mechanicznie podstawić do jakiegoś wzoru n i k
4 lis 17:16
Tello: Doskonale wytłumaczyłeś rozwiązanie przykładu dla 10. Czy mógłbyś rozwinąć wytłumaczenie
uogólnienia wzoru? Powinniśmy opierać się na n i k.
4 lis 17:25
PW: Nic już nie trzeba tłumaczyć, po prostu uogólnienie.
Liczba rozwiązań równania
x
1+x
2+x
3+...+x
k = n
w liczbach naturalnych dodatnich wyraża się wzorem
(mówiąc po cichu: jest (n−1) krzyżyków, wybieramy spośród nich (k−1) i zamieniamy je na
przecinki).
Niektórzy ten wzór zapisują inaczej, korzystając z faktu, że symbol Newtona ma wlasność
we wzorze (*) będzie to
| | | | | |
mówiąc przykładowo zamiast | napisaliby | . |
| | | |
4 lis 17:52