matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj czy istnieje granica funkcji w punkcie Xo
lel:
|x|
3
− 5x
f(x) =
, Xo = 0
|x|
4 lis 10:22
iteRacj@:
istnieją granice jednostronne, trzeba sprawdzić, czy są równe
x→0
−
⇒ |x| =−x
|x|
3
−5x
(−x)
3
−5x
lim
x→0
−
=lim
x→0
−
=
|x|
(−x)
(−x)((−x)
2
+5)
=lim
x→0
−
=lim
x→0
−
(−x)
2
+5)=[0+5]=5
(−x)
x→0
+
⇒ |x| =x spróbuj dokończyć
4 lis 10:40
lel:
Ok, w drugim granica mi wyszła −5 więc granica ogólna nie istnieje. Dzięki za pomoc
4 lis 10:52