Zbadaj liczbę rozwiązań równania z marametrem. m €R
Grzesiek: m2 x +2 =4x+m
4 lis 10:11
Inka: m2x−4x+2−m=0
x(m2−4)+2−m=0
1) dla m2−4≠0 jest jedno rozwiazanie
2) dla m2−4=0 i 2−m=0 jest nieskoczenie wiele rozwiazan
3) dla m2−4=0 i 2−m≠0 jest rownanie sprzeczne brak rozwiazan
4 lis 10:17
Bartuś: m2*x−4x=m−2
x(m2−4)=m−2
x=U{m−2}{m2−4)
1) Brak rozwiązań, kiedy w mianowniku będzie 0
m2−4=0
m2=4
m=2 lub m=−2
2)Jedno rozwiązanie dla m∊R−{−2,2}
4 lis 10:20
Bartuś: mój błąd, koleżanka inka ma rację
4 lis 10:23