Matematyka dyskretna
Kamil: Jeżeli liczba naturalna p nie jest kwadratem liczby naturalnej, to √p jest liczba
niewymierną.
Pomocy, dowód nie wprost!
4 lis 01:42
Leszek: Rozwaz dowod : niech p = n2 to √p = √n2 = n , n − liczba naturalna , wyciagnij
wniosek !
4 lis 14:35
Adamm:
@Leszek
dowód, ale chyba nie to co chcieliśmy udowodnić...
4 lis 14:40
Adamm:
równoważnie
√p jest wymierna ⇒ p jest kwadratem liczby naturalnej
| | m | |
√p = |
| dla m, n naturalnych, NWD(m, n) = 1 |
| | n | |
pm
2 = n
2
n
2|p, bo NWD(m, n) = 1
ale
p|n
2
więc p = n
2
4 lis 14:43
Leszek: Kolego @Adamm moj wpis to tylko wskazowka , niech uczen sam przeprowadzi
dokladnie dowod nie wprost ! !
4 lis 14:44
Adamm:
pomyliło mi się m i n
zastąp
na
4 lis 14:45
jc: Załóżmy, że p nie jest kwadratem liczby całkowitej.
Wtedy √p nie jest liczbą całkowitą.
Pokażemy, że √p jest liczbą niewymierną.
Załóżmy, że √p jest liczbą wymierną. Niech n będzie najmniejszą dodatnią liczbą
całkowitą, taką, że n√p jest liczbą całkowitą.
Dalej, niech k będzie najmniejszą liczbą całkowitą taką, że √p < k.
m=n(k−√p) jest dodatnią liczbą całkowitą.
m √p = k n√p − np jest liczbą całkowitą
Sprzeczność bo m < n, a n miało być najmniejszą dodatnią liczbą całkowitą
która pomnożona przez √p daje liczbę całkowitą.
Zatem √p jest liczbą niewymierną.
4 lis 14:48