matematykaszkolna.pl
Pytanie Inka: Jest sprawa . Czy uczac sie po godzince dziennie przez 2 −3 miesiace bede w stanie nauczyc sie kombinatoryki i rachunku prawdopodobienstwa na pozionie liceum i czego mam korzystac
4 lis 00:22
Bleee: To jest bardzo trudne pytanie, zwłaszcza że kombinatoryka jednym przychodzi z dużą łatwością (np. u mnie tak było) a u innych po wielu bezsennych nocach bądź też nigdy. Kombinatoryka niestety to ten dział matematyki gdzie bez 'intuicji' nie jesteś w stanie zrobić nawet podstawowego zadania, mimo że znasz wszystkie możliwe wzory na pamięć.
4 lis 00:27
Inka: To w takim ukladzie zasmuciles mnie nieco Mam ksiazke Ewa Kowalik Kombinatoryka −pozyczono mi .Jutro ja tak sobie przejrze z grubsza i najwyzej bede dopytywac dzieki za odpowiedz .
4 lis 00:32
daras: na przerobienie tego działu było kiedyś ( w dawnym 4−letnim LO) tylko miesiac w klasie mat−fiz czyli 5g/tyg w takim razie ty zakładasz 2−3x większy okres czasu a zatem możesz miec 2−3x mniejsze IQ
4 lis 13:49
Inka: daras Na swoich wykladach dr Jan Przybyl mowi czasem tak Wpada czasem taki rodzic z twarza niegrzesaca mysleniem i nawala na nauczyciela ze zrugal jego pocieche . Nie kaz mi tak myslec o Tobie .
4 lis 15:15
Inka: Jest Blee tak jak powiedziales Przeczytalam rozdzial 1 tej ksiazki i niby wydawal sie prosty ale juz zadania do tego nie . Jutro zabieram sie ostro do pracy
4 lis 19:12
Blee: Inka ... powiem Ci tak ... jeżeli przyjdziesz na forum, wrzucisz jakieś zadania i powiesz o co chodzi ... ja bądź inni Ci spróbujemy pokazać w jaki sposób WPAŚĆ na rozwiązanie. Parę takich zadań zrobisz w ten sposób i zapewne 'załapiesz' sposób myślenia i później będzie już z górki i jedyne co będzie trzeba zrobić to 'przerobić' kilkadziesiąt zadań i po problemie.
4 lis 19:16
Adamm: Kombinatoryka to też matematyka, ale nieco się różni od większości z niej Na pewno nie jest najłatwiejszym przedmiotem. Ale jeśli niektóre rzeczy potrafimy "zobaczyć", to staje się banalnie prosta Po prostu trzeba myśleć w określony sposób
PW: Tak jest, zadania z kombinatoryki wymagają pomysłu, a przede wszystkim "porządku w myśleniu" − poprawnego budowania przestrzeni zdarzeń. Pytaj − pomożemy.
Krzysiu: to można łatwo ogarnąć w tydzień
4 lis 19:17
Adamm: Niby taki mądry, a wnosi tylko głupie uwagi...
4 lis 19:18
PW: Tak, geniuszu, i szeregi Fouriera też . Zależy tylko od tego, który to jest tydzień.
4 lis 19:19
Blee: Krzysiu −−− można ... ale też można stracić miesiące i nie ogarnąć. Jak byłem w liceum (dawne czasy) to było parę osób które ni w ząb nie potrafili 'załapać' sposobu budowania przestrzeni zdarzeń i samego zdarzenia sprzyjającego. Starali się robić zadania 'z automatu' wstawiając wzory. Ja z kolei nigdy się nie zastanawiałem czy mamy wariację, kombinację czy coś tam innego (na dobrą sprawę − wzorów nie znałem i przed maturą musiałem się ich nauczyć ), po prostu budowałem przestrzeń zdarzeń i 'jechałem z koksem'.
4 lis 19:20
Krzysiu: Adamm, właśnie widać kto wnosi głupie uwagi
4 lis 19:21
Inka: Tak zrobie emotka
4 lis 19:21
Adamm: Tak? To napisz mi wykładniczą funkcję tworzącą liczby nieporządków. Zobaczymy czy jesteś taki mądry. Chcesz się chwalić, to dawaj
4 lis 19:23
Adamm: Pokaż że masz wiedzę, bo na razie... to jesteś jeno zwykły bachor
4 lis 19:23
daras: @[L[Inka]]nie znam Jana Przybyła za to znałem Wiesia P. on zawsze siedział w książkach i palił szlugi i był największym "mózgiem"na całym roku choć jego twarz nie grzeszyła myśleniem i wyglądał jak drwal, który właśnie wyszedł z lasu emotka Nie czuj się obrazona, jak mam juz takie komenty we krwi, CI co mnie znają to wiedząemotka chciałem Cię tylko żartobliwie zachęcić do pracy ale Ty chyba masz przerażenie na twarzy ? Sam będąc w 4 klasie LO chorowałem przez 3 tygodnie , wtedy była kombinatoryka i rach. prawd. , musiałem to opanować leżąc w łóżku , kupiłem sobie ksiązkę Kubiaka, to wyprostowało mi myslenie kombinatoryczne. Potem przyszedłem od razu na klasówkę, którą zaliczyłem na 5. życze ci powodzenia i wytwałości, ale samemu nie chciałoby mi się ślęczeć aż 3 miesięcy nad tym emotka
5 lis 08:36
daras: PS> Sprawdziłem twoja książka ma 127 str.więc wypada niecałe 1,5 strony na dzień(czyli na godzinę) dasz radęemotka to jest odpowiedź na twoje pytanie z wczoraj @0:44
5 lis 08:39
Maciess: Ja zacząłem się uczyć kombinatoryki zanim zaczęliśmy ją w szkole. Główne źródło wiedzy to podręcznik i zlepka z róznych stron edukacyjnych(+ oczywiście olbrzymia pomoc tu na forum). Generalnie chodzi o to żeby na starcie nie szukać wzorów do użycia tylko przeanalizować sytuacje i "wyobrazic sobie zadanie". Zadania z podstawy robie bez większych problemów ale już te bardziej rozbudowane potrafią spawić kłopot. Dlatego nie widze innej drogi nauki niz robienie zadań do momentu aż jedyną trudnością w nich będzie wyliczenie 52! emotka Wyrobić sobie intuicje, o
5 lis 09:34
jc: Wspomniana książka jest dobrym wyborem. Godzina dziennie, 4−5 dni w tygodniu, to niemało. Tylko trzeba zacząć i przede wszystkim wytrwać chociaż miesiąc. No i co pewien czas wracać do wcześniejszego materiału. Dużo tego nie ma.
5 lis 16:10
Inka: Mialam troche spraw do zalatwienia .Od jutra sie zabieram . Do programu Wolfram alpha zamowiona jest ksiazka T.Grebskiego . W piatek bede miala do odbioru Ale nie wiem jaka mam zamowic sobie do nauki programu Geogebra .Tak dla poczatkujacych Czy ktos sie spotkal z takowa ?
7 lis 20:33
Eta: Hej "ma... tku" emotka regały Ci się zawalą od tych książek emotka
7 lis 20:37
pytam: do wypowiedzi Blee z 19:20 : kurde mialem tak samo ! Serio ! tyle tych wzorow, wariacje z powtorzeniami i bez, kombinacje... nie moglem tego zczaic. robilem to na chlopski rozum. i uwaga: pozniej do mnie przychodzili na 'konsultacje' z kombinatoryki i prawdp. myslalem, ze padne ze smiechu emotkaja, ktory nie znalem wzorow !
8 lis 01:29
pytam: @Inka chwali Ci sie czytanie ksiazek ale czy aby na pewno do wszystkiego potrzebny jest podrecznik ? Gdy odkrylem Wolframa kilka lat temu to poszperalem troche w necie i naprawde poznalem mnostwo polecen.to nie jest trudne.
8 lis 01:36
PW: pytam, co za herezje głosisz? Nie jest potrzebny podręcznik? A jeżeli wyłączą prąd, to mówisz: − Kurde, ja nie wiem o co chodzi, umiem tylko uruchomić program?
8 lis 13:51
Adamm: Wolfram alpha i tak jest online
8 lis 14:13
pytam: Adamm mysle, ze dal juz odpowiedz.
8 lis 17:47
Krzysiek60: ja np nic na to nie poradze ze wole forme ksiazkowa .
8 lis 17:55
Krzysiek60: Poza tym przy takich zawirowaniach wokol internetu tez nie ma pewnosci ze za dwa lub trzy lata ten program bedzie darmowy . Czy nie trzeba bedzie placic za dostep do linkow ? Cene ksiazki pewnie bedzie regulowal rynek
8 lis 19:10
iteRacj@: Ale dostęp do pełnej wersji wolframa już jest płatny. Są zniżki i promocje, jednak bezpłatna jest tylko wersja okrojona.
8 lis 19:14
Mila: Maturzyści, korzystajcie z podręczników, bo nie będziecie rozumieli co do Was mówią wykładowcy na wykładach. Musicie opanować język matematyczny. Pozdrawiam ambitnychemotka
8 lis 19:20
Krzysiek60: Dobry wieczor Milu emotka Dobry wieczor iteracj@emotka
8 lis 19:24
iteRacj@: dobry wieczór Krzysiek @Milu podręczniki akademickie o starannie przygotowanej i zrecenzowanej treści są w trakcie nauki niezastąpione (czy w formie drukowanej czy jako e−booki). I nikt z nas tego nie kwestionuje. Ale tutaj (01:36) raczej chodzi o instrukcje czy wskazówki korzystania z programu, który jest tylko narzędziem a nie źródłem wiedzy. Wersje programów się zmieniają, dochodzą (i odchodzą) funkcje, zmienia się wygląd i sposób działania. Wtedy instrukcję w internecie po prostu zastępuje się aktualną, a ta "książkowa", drukowana niestety się dezaktualizuje.
8 lis 19:57
Krzysiek60: Podrzuc tutaj jesli masz cos na temat geogebry .
8 lis 21:49
iteRacj@: Nie mam, uczę się metodą prób i błędów. Dla mnie takie szukanie jest ciekawe. Jak nie sobie nie radzę, sprawdzam w necie.
8 lis 21:57
Krzysiek60: Niestety nie mam czasu teraz na szukanie . Trudno . Znalazlem na allegro https://allegro.pl/outlet-geogebra-i7637505505.html Pewnie ja zakupie .
8 lis 22:09
iteRacj@: Owszem, takie próbowanie zajęło mi sporo czasu . P.S. To stwierdzenie wysokiego ryzyka (ale szczere), bo zaraz mi tu IQ wyzerują. Cóż taki wątek...
8 lis 22:34
pytam: to nawet nie program tylko po prostu strona. nie korzystam z niego by rozwiazywac zadania, tylko sprawdzac wyniki. np ktos wstawia jakies rownanie czy nierownosc i nie jest pewny wyniku to szczerze nie chce mi sie brac kartki i dlugopisu emotka
8 lis 22:42
Krzysiek60: Potrzebna mi do geometrii ta Geogebra Ale zeby pokazac komus najpierw musze sie nauczyc sam
8 lis 22:46
Krzysiek60: Nie pamietam ale chyba Pawlak mowil ze uniego slowo drozsze od pieniedzy U mnie teraz czas drozszy od pieniedzy .
8 lis 22:48
iteRacj@: Krzysiek Nawet jeśli jeszcze nie masz podręcznika do geogebry, to wykorzystuj czas, załóż sobie konto na stronie www.geogebra.org i zaloguj się. Potem z 'Aplikacje klasyczne' wybierz 'GeoGebra classic'. Będziesz mógł już rysować. Spróbuj narysować dowolny trójkąt i jego wysokości, środkowe i dwusieczne kątów. Na początku trudno się szuka narzędzi do tego, ale trzeba się przemęczyć, ale za każdym razem jest łatwiej. Jak narysujesz, to daj znać, podpowiem, jak plik udostepnić, tak żeby ktoś inny mógł to zobaczyć i np.sprawdzić.
11 lis 18:11