Płaszczyzna zespolona - równania
UczącySię: Na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć zbiór:
E = { z ∊ℂ : Re(z
2) = 2 ⋀ (Im(z+i))
2 = 1 }
z = a + bi
Więc z pierwszego:
a
2 − b
2 = 2
Z drugiego:
b
2 + 2b = 0 ... Nie wiem co dalej szczerze mówiąc, czy to rozwiązywać czy nie
Drugi przykład:
| | 1 | |
B = { z ∊ℂ : |z−i| ≤ |
| } |
| | 2 | |
| | 1 | |
a + b − 1 ≤ |
| . Tu również nie wiem co dalej. Ponadto mam pytanie, bo wiem że w drugim |
| | 4 | |
przykładzie przy wartości bezwzględnej przy podniosłem do kwadratu i spierwiastkowałem został
znak + a przecież i
2 = −1 ... Dlaczego tak

Bardzo proszę o pomoc, jakąś podpowiedź
3 lis 21:49
jc: Jak można pisać takie bzdury?
√5=√4+1=2+1=3 ?
3 lis 22:19
UczącySię: No właśnie dlatego dopytałem z tym drugim przykładem, bo na zajęciach tak zrobiliśmy ...
W pierwszym chyba nie ma bzdur ?
3 lis 22:22
jc: Nauczyciel zasnął?
3 lis 22:36
UczącySię: A czy w pierwszym wyjdzie b = 0 i wtedy a = √2 lub a = −√2
Albo b = −2 i wtedy a = √6 lub a = −√6
3 lis 22:38
UczącySię: No nie wiem, ale przyrzekam, że tak zrobiliśmy ... no cóż, zapytam dopiero w czwartek
3 lis 22:40
Mila:
B:
| | 1 | | 1 | |
|z−i|≤ |
| − koło o środku S=(0,1) i r= |
| |
| | 2 | | 2 | |
jeżeli podstawimy:
z=a+b*i, a, b ∊R to mamy:
| | 1 | |
a2+(b−1)2≤ |
| i to jest koło jak podałam wyżej |
| | 4 | |
3 lis 23:11
UczącySię: A więc, jc ... jednak nie pisałem bzdur tylko zapomniałem o kwadratach ... mój błąd
Milu, bardzo dziękuję

!
A czy zbiór E (przykład pierwszy) to będą te 4 punkty ?
3 lis 23:21
Mila:
Nie wiem, czy ma być :
Im(z+i)2 czy [Im(z+i)]2
3 lis 23:24
Mila:

Lepiej zapisuj :
z=x+iy
E = { z ∊ℂ : Re(z
2) = 2 ⋀ (Im(z+i))
2 = 1 }
Re(z
2)=2
z=x+y*i , x,y∊R
z
2=(x+yi)
2=x
2+2xy*i+(yi)
2=x
2+2xy*i−y
2 ( i
2=−1)
z
2=(x
2−y
2)+2xy *i
Re(z
2)=x
2−y
2
x2−y2=2 hiperbola
i
Im(z+i) = 1
z+i=x+i y+i
z+i=[x+i*(y+1)]
im(z+i)=(y+1)
(y+1)
2=1⇔
y+1=1 lub y+1=−1
y=0 lub y=−2
x
2=2 ⇔Punkty: (
√2,0) lub (−
√2,0)
lub
y=−2
x
2−4=2 ⇔x=
√6 lub x=−
√6
(
√6,−2), (−
√6,−2)
3 lis 23:41
Mila:
Jeżeli będziesz tak pisał jak wyżej, 21:49 , to oblejesz każde kolokwium. JC ma rację.
3 lis 23:44
UczącySię: Uważam, że w pierwszym napisałem dobrze, a w drugim się pomyliłem
4 lis 02:00