pilnie: Przedstaw liczbę w postaci a do m, gdzie m jest liczbą całkowitą.
125 do 3 * 0,2 do -7 =
powinno wyjsc 5 do 16 , tylko jak wyprowadzic...... ?
15 lis 16:21
coco:
No bardzo proste



125 = 5
3 0,2 = 1/5
więc
125
3 = 5
9 0,2
-7 = 5
7 do -7 to odwrotność 1/5 czyli 5
7
5
9 * 5
7 = 5
16 bo wykładn. dodajemy

coś jeszcze

?
15 lis 16:37
coco:
NIe pisz pilnie

! raczej .....proszę o pomoc

!
15 lis 16:39
pilnie: tak, mam takie zadanko :
W trójkącie protokątnym stosunek długości przyprostokątnych wynosi 2:3. Oblicz stosunek
długości odcinków, na które dzieli przeciwprostokątna tego trojkata wysokosc
poprowadzona z wierzcholka kata prostego.
15 lis 16:40
pilnie: jak to rozwiązać?
15 lis 17:27
pilnie:
15 lis 18:14
pilnie:
15 lis 19:33
Dariusz: Zauwaz, ze ta wysokosc podzieli trojkat na dwa trojkaty podobne(i bedzia to wlasnie skala
2:3) a dalej chyba latwo : p
15 lis 22:28
lehu: Tydzień temu było na forum identyczne zadanie ; -)
15 lis 22:40
majka76: 0,125 do 3 * 32 do −2
Przedstaw liczbe w postaci a do m , gdzie m jest liczba calkowita
Bardzo prosze o pomoc
1 paź 20:18