pole
mat: Oblicz pole trójkąta ostrokątnego ABC w którym :
podstawa |AB|=5, wysokość |AE|=4, środkowa |BE|=4,5
3 lis 21:46
Inka : Tak nie moze byc .
3 lis 21:50
mat:
przepraszam środkowa |BD|=4,5
Teraz pomożesz ?
3 lis 21:59
Eta:

1/ rys. zgodny z treścią zadania
2/ z tw.Pitagorasa w ΔABE .... |BE|= 3
3/ dorysowujemy odcinek DF ∥AE
to z tw. Talesa .... |DF|=2
4/ z tw. Pitagorasa w ΔBDF
| 81−16 | |
(x+3)2=(9/2)2−22 ⇒ (x+3)2= |
| ⇒ 2x+6=√65 to |BC|=3+2x ⇒|BC|=√65−3 |
| 4 | |
P(ABC)=2(
√65−3) [j
2]
===================
3 lis 22:17
mat:
Teraz wszystko jasne i proste
Wielkie dzięki Eta
3 lis 22:30
Mila:

Oblicz pole trójkąta ostrokątnego ABC w którym :
podstawa |AB|=5, wysokość |AE|=4, środkowa |BD|=4,5
|BD|=4.5
|BE|=3
2)
DF ||AE
DF− odcinek łączący środki boków ΔAEC⇒|DF|=2
3)
W ΔDFB:
4.5
2=2
2+(y+3)
2
20,25−4=(y+3)
2
y+3=
√16,25
| √65 | |
|BC|=2*( |
| −3)+3=√65−6+3=√65−3 |
| 2 | |
P
ΔABC=2*(
√65−3)
=================
Posprawdzaj rachunki.
3 lis 23:01
Mila:
No to spóźniłam się
3 lis 23:01