Zbadaj czy ciąg jest monotoniczny
Marcin : Zbadaj, czy ciągi o podanych wzorach ogólnych są monotoniczne:
a) n+sin(n)2n
Tutaj rozumiem, że trzeba sprawdzić (n+1)−n. Czyli (n+1)+sin(n+1)2(n+1) − n+sin(n)2n
Ale nie wiem jak mam to dalej rozpisać.
b) nlog(1+ 1n)
tu nie mam już zielonego pojęcia jak to rozpisać
3 lis 20:57
Blee:
ze względu na to, że sin(n) jest funkcją okresową to ciąg an nie będzie monotoniczny
3 lis 21:00
Inka : b) nie wiem czy dobrze podpowiadam ale
| | 1 | | 1 | |
nlog(1+ |
| )= log(1+ |
| )n= loge |
| | n | | n | |
3 lis 21:02
Inka : = log e oczywiscie
3 lis 21:04
Blee:
ostatnie '=' jest przybliżeniem
limn−>∞ log( (1+ 1/n)n) = log e <−−− okey ... ale bez granicy nie jest to tylko
przybliżenie
3 lis 21:06
Blee:
ale to i tak nic nie daje
3 lis 21:06
Inka : Dlaczego ? A to nie bedzie ciag staly?
3 lis 21:14
ICSP: | | 1 | | 1 | |
(1 − |
| )n ≥ 1 − |
| − nierówność Bernouliego. |
| | n2 | | n | |
Skąd
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )n ≥ (1 − |
| )1 − n = (1 + |
| }n − 1 |
| | n | | n | | n − 1 | |
co oznacza, ze ciąg
jest ciągiem rosnącym.
Dalej wystarczy powołać się na monotoniczność funkcji f(x) = log(x)
3 lis 21:18
Adamm:
log((1+1/n)n) jest rosnący, bo (1+1/n)n jest rosnący
3 lis 21:18
ICSP: Blee a czy taki ciąg :
również nie będzie monotoniczny ?
3 lis 21:20
Adamm:
a
4>a
5<a
6
| | n+sin(n) | |
więc an= |
| , nie jest monotoniczny |
| | 2n | |
3 lis 21:24