sześcian liczby naturalnej
Marcin: Jedyna liczba pierwsza p taka, ze 4p − 1 jest sześcianem liczby naturalnej, jest
p = 7.
3 lis 20:34
Marcin: Udowodnienie metodą wprost
3 lis 20:36
Blee:
4p − 1 = n3 → 4p = n3 + 1 → 4p = (n+1)(n2 − n + 1)
więc mamy pięć opcji:
1) n+1 = 2 −> n = 1 więc n2−n+1 = 1 ... więc p = 0 ... źle
2) n+1 = 4 −> n = 3 więc n2 − n + 1 = 7 ... więc p = 7 ... okey
3) n+1 = p −> więc n2 − n + 1 = 4 −> n2 − n −3 = 0 −> n nie jest liczbą całkowitą
4) n+1 = 2p −> więc n2 − n + 1 = 2 −> n2 − n −1 = 0 −> n nie jest liczbą całkowitą
5) n+1 = 4p −> więc n2 − n + 1 = 1 −> n2−n = 0 −> n = 0 lub n=1 (więc p = 0 lub p = 1/4) −−
odpada
c.n.w.
3 lis 20:53