Narysuj na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów spełniających podany warunek
Tomek: Narysuj na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów spełniających podany warunek
| | z2+4 | | z(sprzężone) | |
| |
| |≤2 ⋀ arg |
| =π |
| | z−2i | | z | |
Lewą część zadania potrafię rozwiązać, natomiast mam problem z argumentem, bo nie wiem za
bardzo co z tym zrobić
3 lis 19:23
3 lis 19:24
Adamm:
(x−yi)2<0
x2−y2−2xyi<0
x=0 lub y=0, oraz x2<y2
y≠0, x=0
czyli to zbiór punktów postaci yi, y∊R
3 lis 19:26
3 lis 19:28
Tomek: mógłbyś mi wytłumaczyć skąd to przejście z
3 lis 19:32
the foxi:
narysuj na płaszczyźnie kilka liczb zespolonych, których argument jest równy π
od razu nasunie się wniosek, że taka sytuacja zachodzi dla liczb mniejszych od zera
3 lis 19:42
Adamm:

na rysunku
arg(z) = π
3 lis 19:46