Zbiorniki
seba0456: Witam ma ktoś pomysł jak to zrobić?
W pierwszym zbiorniku było 4 razy więcej wody niż w 2. Po wlaniu 5 litrów wody do każdego z
nich, w pierwszym jest dwukrotnie więcej niż w 2. ile Lącznie wody jest teraz w obu
zbiornikach?
3 lis 19:12
Kosmaty205: zbiornik 1: x
zbiornik 2: y
Sytuacja pierwsza:
x = 4y
Sytuacja druga (po dolaniu):
x+5 = 2 (y+5)
x+5 = 2y + 10
Układ równań:
x = 4y
x+5 = 2y + 10
Za x wstawiam 4y (z pierwszego równania)
4y + 5 = 2y + 10
2y = 5
y = 2.5
x = 4y = 4 * 2.5 = 10
Łącznie jest 12.5 litra wody
3 lis 19:22
Inka : Ile litrow bylo na poczatku w 1 i 2 zbiorniku?
potem dolales po 5 litrow do kazdego wiec jak moze byc razem 12,5 litra ?
3 lis 19:25
daras: 12,5 litrów na poczatku + 2x5 l dolano = 22,5 l
3 lis 19:27
Kosmaty205: Racja, zadanie zrobiłem stojąc na światłach
3 lis 19:46
Leszek: Zadanie jest dla szkoly podstawowej i mozemy rozwiazac z jedna niewiadoma .
I zbiornik zawiera 4x litrow wody
II zbiornik zawiera x litrow wody
Po dalaniu wody bedzie : 4x + 5 = 2(x+5) ⇒ x= 2,5 litrow
Czyli na poczatku bylo w obubzbiornikach lacznie 2,5 + 10 = 12,5 litrow i po dalaniu 10 litrow
bedzie lacznie 22,5 litrow wody !
3 lis 20:23
daras: świetnie ale dysputa jak nad problemem akademickim

w dodatku bez podziękowania
4 lis 13:33