Stereometria
ortyhb: 1) W kulę o promieniu R wpisano stożek. Wyznacz pole powierzchni bocznej stożka, wiedząc,
że jego tworząca ma długość a.
2) W stożek o wysokości h wpisano kulę o promieniu r. Wyznacz objętość stożka.
3) W kulę o promieniu R wpisano ostrosłup prawidłowy czworokątny.Kąt płaski przy wierzchołku
tego ostrosłupa jest równy α. Wyznacz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
3 lis 17:54
PW: Jedno zapytanie − jedno zadanie.
Wyobraź sobie co będzie, jeżeli sześciu ludzi zacznie odpowiadać, po dwóch na zadanie.
Wybierz jedno zadanie, które mamy rozwiązywać.
3 lis 18:14
Blee:

z tw. Pitagorasa:
a
2 = (R+h)
2 + r
2
R
2 = r
2 + h
2
wyznaczasz 'h' i 'r' względem (a,R)
wyznaczasz pole powierzchni bocznej
3 lis 18:22
janek191:

z.1
h
2 + r
2 = a
2
( h − R)
2 + r
2 = R
2
więc
h
2 − ( h − R)
2 = a
2 − R
2
h
2 − h
2 + 2 h*R − R
2 = a
2 − R
2
2 h*R = a
2
zatem
| | a4 | |
r2 = a2 − h2 = a2 − |
| |
| | 4 R2 | |
| | a2 | |
Pb = π r*a = π a2 √(1 − |
| ) |
| | 4 R2 | |
3 lis 18:25
ortyhb: Dziękuję bardzo za pierwsze 😊😃
3 lis 18:57
Mila:

Zadanie 2)
W stożek o wysokości h wpisano kulę o promieniu r. Wyznacz objętość stożka.
1)ΔSDC∼ΔCOB
x
2=(h−r)
2−r
2
x
2=h
2−2hr
Posprawdzaj rachunki
4 lis 00:11
ortyhb: Wynik się zgadza, dziękuję 😀
4 lis 09:56
ortyhb: Rozumie ktoś jeszcze ostatnie? 😔
4 lis 09:58