układ rownan
cinek: x
2−3y=6
2x−y=5
da ktos wskazowke jak rozwiazac taki uklad równań?
3 lis 17:36
ICSP: przemnóż drugie przez (−3) a następnie dodaj stronami.
3 lis 17:37
cinek: dodaj stronami? tzn
3 lis 17:44
ICSP: Metoda przeciwnych współczynników.
3 lis 17:44
cinek: no ze mam skrocic tak? −3y z +3y?
3 lis 17:45
ICSP: Można tak to ująć.
3 lis 17:45
cinek: ale nie moge odjac x bo jeden ma potege 2...
3 lis 17:47
ICSP: x2 − 6x = − 9
mi się jakoś udało.
Teraz wszystko na jedną stronę i zwijaj do wzoru na kwadrat różnicy.
Ewentualnie licz deltą.
3 lis 17:49
cinek: aaa czyli nie robie takiej kreski odejmowania jak przy normalnym ukladzie... o to chodzi..
3 lis 17:51
ICSP: robisz identyczną kreskę odejmowania/dodawania.
Ogólnie metoda przeciwnych współczynników ma zmniejszyć Ci ilość zmiennych.
Z dwóch równań z dwiema zmiennymi dostajesz jedno równanie z jedną niewiadomą.
3 lis 17:54
Mila:
x2−3y=6
2x−y=5 /*(−3)
−−−−−−−−−
x2−3y=6
−6x+3y=−15
======== +
x2−6x=−9
x2−6x+9=0
(x−3)2=0
x=3
2*3−y=5
y=1
−−−−−−−−−−
x=3 ∧ y=1
=========
3 lis 17:54
cinek: Dziekuje teraz mi to troche rozjaśniło sprawe
3 lis 17:58
Inka : Albo sie troche naliczyc
−y=5−2x z drugiego
y= 2x−5
x2−3(2x−5)=6
x2−6x+15−6=0
x2−6x+9=0
(x−3)2=0
x=3
y=2x−5
y= 2*3−5=1
3 lis 17:59