Równania kwadratowe
pheri: Dwa prostokąty o bokach x i x+1 oraz x−1 i 3x−5 mają równe pola. Ile jest równe pole każdego z
nich?
1 prostokąt: x(x+1)=x
2+x
2 prostokąt: (x−1)(3x−5)=3x
2−5x−3x+5=3x
2−8x+5
Zatem:
x
2+x=3x
2−8x+5
2x
2−9x+5=0
Δ=41=(
√41)
2
| | 9−√41 | | 9+√41 | |
x1= |
| v x2= |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 9−√41 | | 9+√41 | |
Czyli wychodzi na to, że pole każdego z nich równe jest |
| lub |
| ? |
| | 4 | | 4 | |
3 lis 17:05
Inka : Nie.
Obliczyles tylko x czyli dlugosc boku
P1= x*(x+1) =
3 lis 17:08
pheri: Rzeczywiscie!
Ale w takim razie którego x'a mam wziąc?
Bo jakby nie patrzec oba rozwiazania są dodatnie hmm
3 lis 17:10
Inka : Jesli dobrze policzyles to oba
3 lis 17:11
ICSP: a widziałeś kiedyś prostokąt o ujemnym boku ?
3 lis 17:12
Inka : Troche dziwne polecenie
Pisza ze rowne pola maja a potem kaza liczyc pola kazdego z nich
Wiec wedlug mnie wystarczy policzyc pole np 1 prostokata
3 lis 17:14
pheri: Nie, ale nie wydaje mi sie zeby ktores z tych rozwiązan było ujemne
3 lis 17:14
pheri: x2 na pewno większe od 0, a x2 po przybliżeniu wychodzi około 0,65
Wiec gdzie mam w tym przykladzie widziec ujemny bok?
3 lis 17:15
ICSP: Podkreślę :
ujemnym boku.
Samo rozwianie nie musi być ujemne, ale od rozwiązania zależna jest długość boku.
Nie ustaliłeś dziedziny na początku i pojawiają się problemy.
0 pkt − za brak dziedziny.
3 lis 17:15
pheri: Hmm, mozna spytac jak powinna wygladac ta dziedzina?
3 lis 17:19
ICSP: Boki muszą być dodatnie.
Masz 4 nierówności liniowe do rozwiązania.
3 lis 17:20
pheri: Suuper, dzieki wielkie za pomoc
3 lis 17:21
Jerzy:
Długość boku musi być dodatnia.
3 lis 17:22
Inka : To jest oczywiste .
Tylko z tresc zadania jest dla mnie niezrozumiala dalej .
3 lis 17:25
Jerzy:
A czego nie rozumiesz ?
3 lis 17:30
ICSP: Masz dwa prostokąty o bokach
P1 : x , x + 1
P2 : x − 1 , 3x − 5
i masz sprawdzić dla jakiej wartości x ich pola są równe.
3 lis 17:30
Jerzy:
Przecież jedno z rozwiązań jest mniejsze od 1, a x musi być x > 1.
3 lis 17:32
3 lis 17:33
Inka : Skoro pisza ze maja rowne pola to dla wyliczych x skoro sa dodatnie te pola dla obu prostokatow
maja byc rowne
a tak nie jest
Beda tylko rowne dla x2 .
natomiast dla x1 pomimo ze jest x1>0 z zalozenia jeden z bokow 2 prostokata wyjdzie <0
Wiec tak czy siak nalezy sprawdzic rozwiazanie
To po co zalozenie ze x>0 skoro nalezy sprawdzic ? Przeciez nikt przy ujemnym boku nie bedzie
liczyl pola
3 lis 17:40
Inka : OK.
3 lis 17:42
ICSP: Wszystkie boki mają być dodatnie

1 bok : x
Dodatni gdy x > 0
2 bok : x + 1
Dodatni gdy x > −1
3 bok : x − 1
Dodatni gdy x > 1
4 bok : 3x − 5
| | 5 | |
Cześć wspólna jest dziedziną : x > |
| |
| | 3 | |
3 lis 17:42
Inka : dziekuje Ci. Zrozumialam
3 lis 17:44