Algebra-przestrzenie liniowe
Amon: Witam. Sprawdź, czy zbiór W jest podprzestrzenią przestrzeni (R4,+,R,−), gdzie:
W={(x,y,z): x*z=0}
skoro warunek konieczny o wektorze zerowym nie jest spełniony to
(1,3,0)∊W (0,−3,5)∊W
to (1,3,0)+(0,−3,5)=(1,0,5)∉W
to zbiór W nie jest podprzestrzenią tej przestrzeni?
3 lis 16:11
Adamm:
dobrze myślisz, ale źle mówisz
nie jest podprzestrzenią, bo działanie nie jest w niej wewnętrzne
3 lis 16:16
Amon: w tym sensie, że wektor (1,0,5) nie spełnia warunku x*z=0, tak?
3 lis 16:28
Adamm: tak
3 lis 16:31
Amon: Hmm, a jak mam coś takiego
V=R2, W={(x1,x2): x1≥0, x2≥0} zał. α,β∊R
α(x1,x2)∊W
β(x1',x2')∊W, to
α(x1,x2)+β(x1',x2')=(α*x1+β*x1',α*x2+β*x2')∊W
W odpowiedzi jest, że nie jest podprzestrzenią liniową, więc jak to rozwiązać?
3 lis 16:58
Adamm:
(1, 1) ∊ W
ale
(−1, −1) ∉ W
3 lis 17:15
Amon: To w takim razie również α,β≥0,bo w przeciwnym wypadku składowe wektora mogą byc ujemne,a
zał. jest x1,x2≥0, tak?
3 lis 17:18
Amon: Aaa
3 lis 17:18
Amon: Czyli mogą być ujemne przy tym zał. Teraz rozumiem
3 lis 17:19
Amon: Dziękuję za pomoc
3 lis 17:19