Trygonometria w równaniach wykładniczych
Maciess: Rozwiąż równanie
a) 2
1+2cos2x+16
sin2x=9 w zbiorze <−π,π>
| | −3π | | 3π | | −π | | π | |
4tg2x=80−2cos−2x w zbiorze < |
| , |
| > − < |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3 lis 14:55
Jerzy: a) wygląda na to,że trzeba sterować do podstawienia t = 2sin2x
3 lis 15:02
Maciess: Próbowałem zapisać te dwa składniki przy pomocy jednego wykładnika i wtedy podstawić, ale coś
nie moge doprowadzić do takiej postaci. Spróbuje tak jak mówisz
3 lis 15:10
Maciess: cos2x=1−2sin
2x
2*4
1−2sin2x+16
sin2x=9
2*4*4
−2sin2x+16
sin2x=9
8*4
−sin2x+16
sin2x=9
t=16
sin2x , t>0
t
2−9t+8=0
t
1=1
t
2=8
16
sin2x=1 ⇒ sin x = 0
x=−π v x=0 x=π
16
sin2x=8
2
4sin2x=2
3
| | √3 | | −√3 | |
sin x = |
| v sin x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 2π | | −π | | −2π | |
x= |
| x= |
| x= |
| x= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Czyli 7 wyników. Poprawnie?
3 lis 16:28
Blee:
2cos2x = 2( 1 − 2sin
2x) = 2 − 4sin
2x
więc nawet podstawieniem będzie t = 2
4sin2x
natomiast drugie
| sin2x | | 1 − cos2x | |
| = |
| = cos−2x − 1 |
| cos2x | | cos2x | |
3 lis 16:29