dowód
kasia: Wykaz, ze jeśli p jest liczba pierwsza, a r jest reszta z dzielenia p przez 30, to r=1 lub r
jest liczba pierwsza.
3 lis 14:38
ICSP: Wystarczy zauważyć, że każda liczba złożona mniejsza od 30 jest podzielna przez
2 lub 3 lub 5.
3 lis 14:45
Blee:
30 = 2*3*5
więc skoro p jest liczbą pierwszą to reszta z dzielenia p przez 30 nie może być równa:
2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27, 28
Dlaczego? Bo gdyby była taka reszta, to p nie byłaby liczbą pierwsza (ponieważ:
p = 30x +
8 −> p jest podzielne przez '2'

(dla innych reszt analogiczna sytuacja)
więc pozostają reszty:
1, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29
3 lis 14:47
kasia: Dziękuję
3 lis 16:58
kasia: A dlaczego reszta 2 i 5 odpada? Przecież gdyby p=2=30*0+2, analog. z 5
3 lis 17:05
kasia: Wydaje mi się, ze trzeba rozpatrzyć osobny przypadek gdy p=30x+r, gdy x= 0 (wtedy reszta 2,3,5
pasuje)
3 lis 17:23