rzad
grupy:
Niech G będzie grupa oraz x, y∊ G. Udowodnic, ze ord(x)=ord(x−1).
3 lis 13:41
jc: xn=e ⇔ (x−1)n=(xn)−1=e.
3 lis 13:45
jc: Możesz dodać kilka słów nudnego komentarza (pamiętaj o przypadku, kiedy takiego n>0 nie ma).
3 lis 13:47
grupy: ok. dziekuje
3 lis 14:15
grupy:
Dana jest grupa G i jej elementy a i b oba rzedu 7. Zalozmy, ze a5b3=b3a5. Udowodnic, ze
ab=ba.
Czyli a7=b7=e.
a5b3=b3a5
Probuje rozpisac a5=a7a−2=ea−2=a−2, b3=b7b−4=eb−4=b−4, ale to chyba za
duzo nie wnosi.
3 lis 14:24
Adamm:
b6a5 = b3a5b3 = a5b6
⇒
ba5 = a5b
a10b = a5ba5 = ba10
⇒
a3b = ba3
a6b = a3ba3 = ba6
⇒
ab = ba
3 lis 15:04
grupy:
b6a5 = b3a5b3 moge przemieniac kolejnosc? Dlaczego?
3 lis 16:54
Adamm: z wcześniejszego warunku
b3 z a5 są przemienne
3 lis 17:09