Udowodnij, że U{|BL|}{|BC|} + U{|BK|}{|BA|} = 1.
Mat:

W trójkąt prostokątny ABC o przeciwprostokątnej AC wpisano prostokąt KBLM w sposób pokazany na
| | |BL| | | |BK| | |
rysunku obok. Udowodnij, że |
| + |
| = 1. |
| | |BC| | | |BA| | |
Poprosiłbym o weryfikację mojego rozwiązania. To x między np. |BL| i |BA| to mnożenie, potem po
przejściu na literki oznacza niewiadomą.
| |BL|x|BA|+|BK|x|BC| | |
| = 1 |
| |BA|x|BC| | |
|BL|x|BA|+|BK|x|BC|=|BA|x|BC|
|BL|x|BA|+|BK|x|BC|−|BA|x|BC|=0
|BA|(|BL|−|BC|)+|BK|x|BC|=0
(x+z)(y−y−m)+x(y+m)=0
−xm−zm+xy+xm=0
xy−zm=0
xy=zm
Z tw. Talesa:
yz+mz=xy+yz
mz=xy
xy=zm
xy=xy
cnd.
3 lis 13:08
Blee:
Pytanie sprawdzające −−− dlaczego możesz skorzystać z tw. Talesa

Wskaż mi w swoim rozwiązaniu
miejsce w którym wykazujesz, że możesz z tegoż twierdzenia skorzystać.
3 lis 13:41
Mat: A jeśli udowodnię, że mogę skorzystać z tw. Talesa lub zamiast tego posłużę się podobieństwem
trójkątów ABC i AKM to rozwiązanie będzie dobre?
3 lis 13:45
iteRacj@:
proponuję wyjść od założeń i dojść do tezy, a nie odwrotnie
zacznij od wypisania założeń
|<CBA|= 90
o, LM||KB, |LM|=|KB|, LB||MB, |LB|=|MB|
z tego wynika ΔCLM∼ΔMKA∼ΔCBA
stąd xy=mz oraz y(x+z)=z(m+y)
i to jest już teza
3 lis 14:10
Eta:
Z podobieństwa trójkątów ABC i AKM z cechy (kkk)
| MK | | AK | |
| = |
| i |MK|=|BL| i |AK|=|AB|−|BK| |
| BC | | AB | |
| | |BL| | | |AB|−|BK| | | |BL| | | |BK| | |
to |
| = |
| ⇒ |
| =1− |
| ⇒ ..... teza |
| | |BC| | | |AB| | | |BC| | | |AB| | |
3 lis 19:15
szymNski: αααααββββββγγγγγδδδδδπππππΔΔΔΔΔΩΩΩΩ∞∞∞∞∞∞
1 kwi 09:30