Rozwiąż układ równań.
Probematyk: Rozwiąż układ równań:
| ⎧ | A + B + C + D = 0 | |
| ⎜ | −9A −8B −7C −6D = 0 | |
| ⎨ | 26A + 19B + 14C+ 11D = 0 |
|
| ⎩ | −24A −12B −8C −6D = 12 | |
Dochodzę do momentu gdzie A = −2, później nie wiem co dalej.
3 lis 12:46
Blee:
My też nie wiemy
3 lis 13:04
Probematyk: Aż śmiechłem, a teraz na poważnie.
3 lis 13:06
Jerzy:
A jak doszedłeś do A = −2 ?
3 lis 13:10
Blee:
Masz coś takiego:
1 1 1 1 | 0
−9 −8 −7 −6 | 0
26 19 14 11 | 0
−24 −12 −8 −6 | 12
wykonujesz takie operacje:
W4 = W4 − W2
W3 = W3 − 11*W1
W2 = W2 + 6W1
1 1 1 1 | 0
−3 −2 −1 0 | 0
15 8 3 0 | 0
−15 −4 −1 0 | 12
W4 = W4 − W2
W3 = W3 +3W2
1 1 1 1 | 0
−3 −2 −1 0 | 0
6 2 0 0 | 0
−12 −2 0 0 | 12
W4 = W4 + W3
1 1 1 1 | 0
−3 −2 −1 0 | 0
6 2 0 0 | 0
−6 0 0 0 | 12
Do tego momentu doszedłeś ... teraz albo robisz:
W4 = −W4/6
W3 = W3/2
W3 = W3 − 3W4
1 1 1 1 | 0
−3 −2 −1 0 | 0
0 1 0 0 | 6
1 0 0 0 | −2
W2 = W2 + 3W4 + 2W3
1 1 1 1 | 0
0 0 −1 0 | 6
0 1 0 0 | 6
1 0 0 0 | −2
W2 = −W2
W1 = W1 − W2 − W3 − W4
0 0 0 1 | 2
0 0 1 0 | −6
0 1 0 0 | 6
1 0 0 0 | −2
I masz wartości
3 lis 13:13
Blee:
Albo po dojściu do A=−2 po prostu podstawiasz to do pozostałych równań i wyznaczasz pozostałe
niewiadome
3 lis 13:14
Probematyk: Dzięki Blee,bardzo obszernie wytłumaczone! Aczkolwiek to jest poziom matematyczny którego nie
jestem w stanie ogarną.
Jerzy− Dodałem do siebie wszystko w tym układzie równań i wyszło A = −2
3 lis 13:25
jc: Zaczynam tak, jak Ty.
A + B + C + D = 0
−9A −8B −7C −6D = 0
26A + 19B + 14C+ 11D = 0
−24A −12B −8C −6D = 12
A + B + C + D = 0
−9A −8B −7C −6D = 0
26A + 19B + 14C+ 11D = 0
−6A = 12
A + B + C + D = 0
−9A −8B −7C −6D = 0
26A + 19B + 14C+ 11D = 0
−6A = 12
A + B + C + D = 0
3A +2B +C = 0
15A + 8B + 3C = 0
−6A = 12
A + B + C + D = 0
3A +2B +C = 0
6A + 2B = 0
−6A = 12
A + B + C + D = 0
3A +2B +C = 0
B = 6
A = −2
C + D = −4
C = −6
B = 6
A = −2
D = 2
C = −6
B = 6
A = −2
3 lis 13:33