Płaszczyzna Gaussa
Ola: Mam problem z rozwiązywaniem zadań z płaszczyzną Gaussa. Mamy np. arg(z)=0 lub Arg(z3)=0, bez
nierówności i jakiś drugi warunek, np. (Rez)2<1 ⋀ Arg(z3)=0.
No i zaznaczam zbiór x ∊ (−1, 1) oraz linia y=0, bo Arg(z3)=0 => 3Arg(z)=0 => Arg(z)=0. I co
teraz? Rozwiązaniem jest y=0 dla x ∊ <0, 1) czy jak?
3 lis 12:40
Pytający:

Niech:
• Arg(z) // argument główny liczby z, znaczy z przedziału (−π,π>, ewentualnie <0,2π)
• arg(z) // argument liczby z
Wtedy:
Arg(z)=0 ⇒ arg(z)=2kπ
| | 2kπ | |
Arg(z3)=0 ⇒ arg(z3)=2kπ ⇒ 3arg(z)=2kπ ⇒ arg(z)= |
| |
| | 3 | |
Stąd dla (Re(z))
2<1 ∧ Arg(z
3)=0 rysunek jak wyżej (acz kąty zaznaczyłem "na oko").
3 lis 14:44
Ola: Bardzo dziękuję!
3 lis 14:44