Algebraiczne rozwiązanie układu równań
Kot-chromowany: Dzień dobry.
Chciałbym zapytać o sposób na wyznaczenie y:
Treść: Rozwiąż algebraicznie układ równań
I najpierw zastosowałem metodę przeciwnych współczynników co dąło
|x−2| + |x+2| = 4
Rozwiązałem przedziałami co dało
jeżeli x⊂ (−niesk. , −2) to x⊂ (−niesk. , −2) ∩ {2} czyli x ⊂ ∅
jeżeli x⊂ <−2,2) to to x⊂ <−2,2) ∩ |R czyli x ⊂ <−2,2)
jeżeli x⊂ <−2,+ niesk.) to x⊂ <−2,+ niesk. ∩ 2 czyli x ⊂ {2}
x⊂ <−2,2>
Ale teraz nie specjalnie potrafię wyliczyć y, bo wychodzą mi 2 równania, a w odp. jest jedno.
Za pomoc byłbym bardzo wdzięczny.
3 lis 12:08
the foxi:
1−y>0 ⇒ y<1
x=1−y ∨ x=y−1
2−2y−y=3 ∨ 2y−2−y=3
3y=−1 ∨ y=5
tylko jedno rozwiązanie spełnia ten układ
3 lis 12:14
the foxi:
1−y≥0 ⇒ y≤0
3 lis 12:14
jc: Wystarczyło dodać stronami i do obu stron dodać y.
|x|+2x=4
x=4/3
3 lis 12:16
Inka :
Napisz prosze jak zastosowales tutaj metode rzeciwnych wspolczynnikow ?
Po drugie miom skromnym zdaniem niepotrzebnie kombinujesz
y=3−2x
|x|= 1−(3−2x)
|x|= −2+2x
|x|−2x+2=0
dla x<0
−x−2x+2=0
dla x≥0
x−2x+2=0
wylicznoe x wstawiasz pod y
3 lis 12:18
Inka : Wszystko napisalam zle .Przepraszam . tam bylo −y a nie y .
3 lis 12:21
Jerzy:
Niezbędnym jest początkowe założenie: 1 − y ≥ 0 , czyli: y ≤ 1
3 lis 12:24
Kot-chromowany: Ale czemu y≤0 a nie od 1 ? I z tego by nie wynikało, że y=1−x?
3 lis 12:30
Kot-chromowany: * odpowiedź była kierowana do użytkownika
the foxi − nie odświeżyłem
3 lis 12:31
Jerzy: Teraz rozwiązujesz

x| = 1 − (2x − 3)
3 lis 12:35
Jerzy:
Tam jest |x| = .........
3 lis 12:36
the foxi:
tak, y≤1
3 lis 12:36
Kot-chromowany: Ale czemu robiąc to metodą podstawiania nie wychodzi pełna postać x, tylko dwie możliwości? (4v
4/3?
Bo y faktycznie potem da się wykluczyć.
3 lis 12:48
Kot-chromowany: Zresztą jeden z tych x (4) jest sprzeczny z przedziałem
3 lis 12:49
Kot-chromowany: Przepraszam, zlepiłem ze sobą dwa zadania.
3 lis 14:35