(−1)nn+1 | ||
an= | ||
n+1 |
(−1)2k(2k+1) | (−1)2k+1((2k+1)+1) | ||
oraz | |||
2k+1 | (2k+1)+1 |
an | a | |||
Nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale skorzystałem z lim | = | i wyszło mi: | ||
bn | b |
(−1)2k2k+1 | (−1)2*2+1 | ||
= | =1 | ||
2k+1 | 2+1 |
1 | ||
W drugim wyszło − | ||
2 |
(−1)2k2k + 1 | 2k + 1 | |||
lim k−>∞ | = lim | = 1 | ||
2k + 1 | 2k + 1 |
(−1)2k+1(2k +1) + 1 | −2k −1 + 1 | |||
lim k−>∞ | = lim | = | ||
2k + 1 + 1 | 2k + 2 |
−k | ||
= lim | = −1 | |
k+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |