kombinatoryka
maria3: Ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych, w zapisie których cyfra 1 występuje co najwyżej trzy
razy?
Proszę o pomoc.
3 lis 10:53
Bleee:
8*97 − − − nie ma ani jednej 1
(8*96*7 + 97*1) − − − jest dokładnie jedna jedynka
Pozostałe dwa przypadki spróbuj zrobić samodzielnie
3 lis 11:04
maria3: Dlaczego *7 i dlaczego +9
7*1? Nie rozumiem
3 lis 11:21
Bleee:
8 − − − na pierwszym miejscu cyfra od 2 do 9
96 − − − 6 miejsc zajmują dowolne cyfry
7 − − − jedna z siedmiu miejsc zarezerwowane dla cyfry 1
97 − − − miejsca poza pierwsza cyfra zajmują dowolne cyfry (nie będące 1)
1 − − − pierwsze miejsce dla cyfry 1
3 lis 11:23
maria3: Próbuję to rozgryźć. Bardzo dziękuję.
3 lis 11:34
maria3: 8 −− na I miejscu cyfra od 2 do 9
9
5 −− 5 miejsc zajmują dowolne cyfry
| |
−− dwa z sześciu pozostałych miejsc zarezerwowane dla cyfry 1 |
| |
9
6 −− 6 miejsc zajmują dowolne cyfry (nie będące 1)
1 −− pierwsze miejsce dla cyfry 1
6 −− drugą jedynkę ustawiam na 6 sposobów
Trudne to dla mnie.
Proszę o sprawdzenie.
3 lis 11:57
Pytający:
Liczby są ośmiocyfrowe, więc jest 7 "pozostałych miejsc".
Znaczy liczb ośmiocyfrowych, w których cyfra 1 występuje dokładnie dwukrotnie jest:
| | | | | |
8* | *95+1* | *96=95(8*7*3+7*9)=7*33*95 |
| | | |
Ewentualnie można tak policzyć:
| | | |
*96−1* | *95=95(4*7*9−7*3)=7*33*95 |
| | |
| |
// 2 z 8 miejsc dla jedynek |
| |
9
6 // na pozostałe 6 miejsc nie−jedynki (w tym zera), zatem trzeba odjąć przypadki, gdy
pierwszą cyfrą było by zero:
1 // na pierwszej pozycji zero
| |
// na 2 z pozostałych 7 miejsc jedynki |
| |
9
5 // na pozostałych 5 miejscach nie−jedynki
3 lis 14:58
maria3: Bardzo dziękuję.
3 lis 16:04
maria3: Dlaczego "dokładnie dwukrotnie"?
3 lis 17:34
maria3: Przepraszam, już wiem.
3 lis 17:35
Jerzy:
Rozumiesz pojęcie: co najwyżej trzy razy ?
3 lis 17:37