dzielenie wielomianów
Michał: mam problem z poniższym działaniem
(ε3−2aε2+a3):(ε−a)
wyszło mi
(ε3−2aε2+a3):(ε−a)=ε2+aε+a2
−ε3+aε2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
aε2+a3
−aε2+a2ε
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a2ε+a3
−a2ε+a3
no i wychodzi reszty 2a3
czy wszystko zrobiłem dobrze czy jest jakiś błąd którego nie potrafię dostrzec?
3 lis 10:37
jc: Jeśli chcesz w ten sposób dzielić, nie mnóż przez minus jeden.
Wykonywanie dwóch operacji naraz jest złym pomysłem.
Lepiej po prostu potem odejmować. Spróbuj, może błąd się sam znajdzie.
3 lis 10:46
Jerzy:
−2ae3 + ae3 = −ae3
3 lis 11:11
Bleee:
e3 − 2ae2 + a3 = e3 − ae2 − ae2 + a2e − a2e + a3 =
= e2(e−a) − ae(e−a) − a2(e−a)
A błędem u Ciebie jest brak minusa po pierwszym działaniu przy ae2
3 lis 11:29
Jerzy:
11:11 miało być e2 nie e3.
3 lis 11:41