iniekcja
kristofl456: h
C(x)=\text{tg} (x) , h
C(x):(−\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}) → R
jak wykazac iniektywnosc tej funkcji
3 lis 10:24
Inka : A co oznaczaja symbole \text i \frac?
3 lis 10:30
Adamm:
chodziło mu o
f: (−π/2, π/2) → R
f(x) = tg(x)
3 lis 10:33
Inka : A to poziom studia .
To za wysokie progi dla mnie .
3 lis 10:36
jc:

Dla każdego kąta t ∊(−π/2, π/2) znajdziemy dokładnie jedno przecięcie odpowiedniej
półprostej z linią przerywaną i odwrotnie dla dowolnego położenia kropki na linii przerywanej
odczytamy jakiś kąt z przedziału (−π/2, π/2).
Dlatego funkcja tg : (−π/2, π/2) →R jest bijekcją.
3 lis 10:43
kristofl456: a jest jeszcze jakis inny sposob
3 lis 20:23