grupy
grupy:
1. W grupie G dane sa elementy a, b takie, ze (ab)2=ab.
Udowodnic, ze a i b sa wzajemnie odwrotne.
(ab)2=ab
abab=ab / mnoze obustronnie z lewej strony przez a−1
bab=b / mnoze obustronnie z lewej strony przez b−1
ab=e
(ab)2=ab
abab=ab / mnoze obustronnie z prawej strony przez b−1
aba=a / mnoze obustronnie z lewej strony przez a−1
ba=e
Czyli ab=ba=e. To wystarczy?
2. Zalozmy, ze w grupie G dla wszystkich a,b,c ∊ G mamy (abc)−1=a−1b−1c−1.
Udowodnic, ze grupa G jest przemienna.
(abc)−1=a−1b−1c−1
Wiem, ze elementem odwrotnym do abc jest c−1b−1a−1, czyli
(abc)−1=c−1b−1a−1. (musze to udowadniac tutaj?)
Zatem a−1b−1c−1=c−1b−1a−1.
Jak dalej to rozpisac?
3 lis 09:59
Adamm:
1. wystarczy
2.
jak zauważyłeś, to jest równoważne z warunkiem, że dla dowolnych
a, b, c∊G
abc = cba
teraz niech c=e
ab = ba
3 lis 10:22
jc: Na starej kartce znalazłem takie zadanie:
x , y elementy pewnej grupy.
Wiadomo, że y2xyx3=e oraz x2yxy3 = e.
Wykazać, że x7 = e.
3 lis 10:34
grupy:
Czy warunek y2xyx3=x2yxy3 mowi o przemiennosci?
7 gru 10:17
jc: Raczej nie.
7 gru 11:05
grupy:
No bo x moglyby sie sumowac do 7, natomiast y mozna by skrocic do e.
Od jakich przeksztalcen zaczac?
7 gru 11:43
grupy: ?
7 gru 17:32
grupy: ?
8 gru 07:40
grupy: Czyli?
9 gru 09:48