grupy
grupy:
Dana jest grupa G rzedu 20, jej podgrupa H oraz elementy a,b∈H takie, ze ord(a)=10 i ord(b)=4.
Udowodnic, ze G=H.
|G|=20
ord(a)=10, gdy a10=e
ord(b)=4, gdy b4=e
Wiec a10=b4
A jak dalej?
3 lis 09:15
Adamm:
rzG = 20
H<G
a, b∊H
rz(a) = 10, rz(b) = 4
10|rzH ∧ 4|rzH ⇒ 20|rzH
rzH|rzG ∧ 20|rzH ⇒ rzH = 20 ⇒ H=G
3 lis 09:27
grupy:
Dziekuje. Czyli z tw. Lagrange'a.
3 lis 10:02
grupy:
2. O elementach a,b grupy G wiadomo, ze rz(a)=3 i rz(b)=7. Udowodnic, ze a5b5≠e.
Z def. rzedu elementu grupy mam
a3=e oraz b7=e, wiec a3=b7.
Tutaj tw. Lagrange'a chyba sie nie zastosuje.
3 lis 10:08
jc: Załóżmy, że a5b5=e.
a5=a5 b7 = (a5b5)b2 b2
e=(a5)3=b6=b
Sprzeczność, bo dopiero b5=e.
3 lis 10:17
Adamm:
załóżmy że
a5b5 = e
a5 = b−5
a2 = b2
a2 ∊ <a>, b2 ∊ <b>
skoro rz(a) = 3, to a2 ≠ e, więc rz(a2) ≠ 1, więc rz(a2) = 3 (bo musi dzielić rz(a))
podobnie dochodzimy do wniosku, że rz(b2) = 7
skoro mają inne rzędy, to nie mogą być równe
otrzymana sprzeczność, dowodzi że a5b5 ≠ e
3 lis 10:18
jc: Jeszcze raz bez usterek.
a5=a5 b7 = (a5 b5) b2 = b2
Stąd e=(a5)3=b6 i b=e.
3 lis 10:22
grupy:
Jak mam a5=b−5 i pozniej a2=b2 to skad sie to bierze?
3 lis 12:08
jc: a2 = a2 a3 = a5 = (a5 b5) b2 = b2
3 lis 12:12
Adamm:
a5 = a3a2 = a2
b−5 = b−7b2 = b2
3 lis 12:33
grupy:
Czyli jak mam podane a3=e i b7=e to wiem tez, ze a−3=e i b−7=e ?
3 lis 12:39