matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
gosć:
Na rysunku trapez ABEF zajmuje 80% pola prostokąta ABCD. Dłuższa podstawa trapezu ma długość 10 cm. Jaką długość ma krótsza podstawa?
3 lis 07:39
janek191:
0,8 *10*h = 0,5 ( 10 + b)*h / : h 8 = 5 + 0,5 b /*2 b = 16 − 10 = 6 ============
3 lis 09:45