Pytanie
pheri: | | 1 | |
Za zadanie mam obliczyć miejsce zerowe funkcji f(x)= |
| |
| | x3−4x | |
Obliczamy dziedzinę funkcji i wychodzi, że x∊ℛ\{−2,0,2}
Nastepnie, aby znalezc miejsce zerowe, przyrównujemy licznik do zera, czyli 1=0
I wlasnie co teraz?
Wystarczy napisac, ze ''zdanie fałszywe, zatem funkcja ta nie ma miejsc zerowych''?
2 lis 23:49
ICSP: Dokładnie tak.
3 lis 00:02
Maciess: Tak. Sprzeczność, funkcja nie ma miejsc zerowych. W tym wypadku to nawet głupio przyrównywać
licznik do 0, bo widać gołym okiem. Jak już chcesz formalnie to przyrównać cały wzór funkcji i
wtedy pokazać sprzeczność.
3 lis 00:02
pheri: Czyli juz wszystko jasne

dziekuje pieknie za pomoc, dobrej nocy
3 lis 00:03
Krzysiu: x=∞
3 lis 14:22
Jerzy:
Brawo Krzysiu !
3 lis 14:30