przekształć poniższe wyrażenia tak,aby -korzystając ze wzorów viete'a można było
Krzysiek: przekształć poniższe wyrażenia tak,aby −korzystając ze wzorów viete'a można było obliczyć
wartośc tych wyrażeń,wiedząc,że x1,x12 to miejsca zerowe funkcji f(x)=√3 x2 −(2√3
+1)x+√2
1x1 + 1x2
2 lis 20:30
Krzysiek: tylko tam ma być bez minusów w liczniku
2 lis 20:33
Eta:
| 1 | | 1 | | x1+x2 | | | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | | | c | |
2 lis 20:41
Mila:
f(x)=
√3 x
2−(2
√3+1)x+
√2
| | 1 | | 1 | | x2+x1 | |
w= |
| + |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
2 lis 20:43
Krzysiek: skąd tam się wzięło x1+x1 w liczniku jak były jedynki
2 lis 20:45
Eta:
| 1 | | 1 | |
| + |
| = .... umiesz dodać ? |
| 2 | | 3 | |
2 lis 20:48
Krzysiek: ale skąd ta 1/2 i 1/3
2 lis 21:05
Mila:
Eta zasugerowała, abyś przypomniał sobie działanie z V klasy SP.
2 lis 21:13
Krzysiek: ale co to wogole jest możesz wytłumaczyć zamiast się naśmiewać...
2 lis 21:21
maria3: w=1/x1 + 1/x2 =
dalej wspólny mianownik dla tych dwóch ułamków x1*x2
dalej (x1*x2)/x1=x2, a (x1*x2)/x2=x1
stąd w liczniku x2+x1, a w mianowniku x1*x2
2 lis 21:32
Mila:
Nie wyśmiewam. Podany masz łatwiejszy przykład.
No i sprowadzam do wspólnego mianownika.
| 1 | | 1 | | 1*x2+1*x1 | | x2+x1 | | x1+x2 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | x1*x2 | | x1*x2 | |
2 lis 21:33