Proszę o pomoc „Kwantyfikatory”
Wojtas: Proszę o pomoc „Kwantyfikatory”
Wojtas: ⋀ x2≥x
x∈R
⋁ π*x∈N
x∈N
c) ⋀ ⋁ x2+y2=0
x∈R x∈R
d) ⋀ ⋁ x=2y
x∈N x∈N
Dwóch ostatnich przykładów całkowicie nie rozumiem pod względam logicznym.Podstawiając do
przykładu c)
W pierwszym Kwantyfikatorze liczbę −1 a w drugim Kwantyfikatorze liczbę 1 i wychodzi nam
nieprawda a w odpowiedziach jest prawda
2 lis 20:16
Blee:
⋀ oznaczał 'dla każdego'
2 lis 20:23
Blee:
(c) dwukrotnie masz x ... a y w ogóle nie masz w kwantyfikatorach
2 lis 20:24
Blee:
tak samo w (d)
2 lis 20:25
Wojtas: Faktycznie mój błĄd
2 lis 20:34
Wojtas: Tak ⋀ oznacza dla każdego...
2 lis 20:35
Wojtas: Powinno być x∈R y∈R a w d) x∈N y∈N
2 lis 20:36
Blee:
a) nie jest to prawdą
b) nie jest to prawdą
c) o ile tam masz x2 + y2 = 0 to nie jest to prawdą (dla każdego x≠0 nie będzie takiego 'y')
d) nie jest to prawdą (niech x = 2k+1 <−−− wtedy nie istnieje takie 'y')
2 lis 20:40