Wzory Viete'a
pheri: Za pomocą współczynników a, b, c równania kwadratowe ax
2+bx+c=0 zapisz:
| | 1 | | 1 | |
a) wyrażenie: | |
| − |
| | |
| | x1 | | x2 | |
Moglby ktos pomoc?
Z resztą przykładow nie mam problemu zeby zastosowac wzory Viete'a, ale w tym przypadku
kompletnie nie mam pojęcia co zrobić
Takze bardzo bym prosil o przynajmniej naprowadzenie mnie na odpowiednią sciezke myślowa!
2 lis 19:52
ICSP: | | 1 | | 1 | | x2 − x1 | | √Δ | |
| |
| − |
| | = | |
| | = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | | |c| | |
2 lis 19:57
pheri: W takim razie po co w ogole ta wartosc bezwzględna?
Ona ma tam jakies specjalne zadanie?
2 lis 20:03
pheri: Moze troche glupie pytanie, ale nie rozumiem dlaczego nie mogłoby byc po prostu:
2 lis 20:04
Mila:
ad. 20:04
Ponieważ masz wyrazić w zależności od wsp. a,b,c.
Zatem, jak napisał ICSP, jeszcze założenie : Δ≥0
√Δ=√b2−4c
2 lis 20:29
pheri: A koncowym wynikiem nie moze byc: |√b2−4a|?
2 lis 21:54
2 lis 22:17
Inka : Powtarzam teraz tez funkcje kwadratowa ale tresc tego zadania jest dla mnie niezrozumiala
2 lis 22:20
Mila:
Tak, zgubiłam
(a ) we wzorze, kolega poprawił 22:17
2 lis 22:20
Inka : Moze ktos wytlumaczyc o co chodzi w tym zadaniu ?
2 lis 22:25
ICSP: masz zapisać wyrażenie
za pomocą liczb:
a,b,c
2 lis 22:26
Inka : Czyli powinno byc Za pomoca wspolczynnikow a b c rownania kwadratowego itd
OK, rozumiem
2 lis 22:29
pheri: Inka, masz do wykorzystania dwa wzory Viete'a i musisz tak przeksztalcic wyrazenie, bys w
kazdym dzialaniu mogla zastosowac wzór Viete'a
2 lis 22:30
Inka : Tak
2 lis 22:36