Przedstawianie liczb zespolonych w różnych postaciach
Matex: Przedstaw liczbę zespoloną w postaci standardowej, kanonicznej, trygonometrycznej, i
geometrycznej oraz znajdź dla z część rzeczywistą, urojoną, sprzężenie, moduł i argument
a) z = (−2,2)
b) z = 3(cos π/3 + i sin π/3)
c) z = 1/i + 1
d) z = 1/(i+1)
e) z = 2(cos π + i sin π/2)
2 lis 19:38
Mila:

a)
1) z=−2+2i − postać kanoniczna (algebraiczna)
2)
|z|=
√22+22=2
√2
| | 3π | | 3π | |
z=2√2*(cos |
| +i sin |
| ) − postac trygonometryczna |
| | 4 | | 4 | |
3)
z=2
√2*e{3π/4) postać wykładnicza
4)
re(z)=−2
im(z)=2
|z|=2
√2
5)z*=−2−2i sprzężenie liczby z
działaj dalej sam
2 lis 19:58
Mila:
z=1−i
| | 1 | | 1 | | 1−i | | 1−i | |
d) z= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | i+1 | | i+1 | | 1−i | | 12−i2 | |
2 lis 20:01