Uklad
Inka : Dla jakich wartosci parametru p uklad rownan
{x2+y2−2x=1
{y−x=p jest ukladem spraecznym
y=p+x
x2+(x+p)2−2x−1=0
2x2+2xp+p2−2x−1=0
2x2+(2p−2)x+p2−1=0
Δ= (2p−2)2−4*2(p2−1)
Δ= 4p2−8p+4−8p2+8= −4p2−8p+12 <0
4p2+8p−12>0
p2+2p−3>0
Δ= 16
p1= −3
p2= 1
p∊(−∞,−3)U(1,∞)
Sprawdzi ktos ?
2 lis 19:11
iteRacj@: tak, dla takich wartości parametru okrąg i prosta nie mają punktów wspólnych
2 lis 19:22
Inka : Dzięki
2 lis 19:26
Mila:

II sposób
x
2+y
2−2x=1 i y−x=p
(x−1)
2+y
2=2, S=(1,0) , r=
√2
k: −x+y−p=0
d− Odległość S=(1,0) od prostej k większa od
√2
|p+1|>2
p+1>2 lub p+1<−2
p>1 lub p<−3
============
2 lis 19:45
Inka : Dzieki
2 lis 19:48