Nierownosc
Inka :

Niech p(m) bedzie liczba roznych rozwiazan rzeczywistych rownania
(m+2)x
2+6mx+4m−1=0 gdzie m jest parametrem
Naszkicuj wykres funkcji y= p(m)
1) m=−2 p(m)=1
2) m≠−2
Δ=(6m)
2−4(m+2)*(4m−1)= 20m
2−28m+8
20m
2−28m+8=0
5m
2−7m+2=0
Δ=49−40=9
m
2= 1
| 2 | |
dla m∊(−∞, |
| )U(1,∞) p(m)=2 |
| 5 | |
| 2 | |
dla m∊( |
| ,1) brak rozwiazan |
| 5 | |
Prosze o sprawdzenie zwlaszcza tych kropek na osi Om
2 lis 18:30
Godzio:
A czarna kropka? Dla m = − 2 jest rozwiązanie. Zostaje tylko ta czerwona.
2 lis 19:04
Inka : czyli tej czarnej na osi Om dla m=−2 ma nie byc?
2 lis 19:14
Inka :
2 lis 19:43
iteRacj@:

wykres jest w kolorze zielonym
2 lis 20:04
Inka : Bardzo dzieki
2 lis 20:07